Slyšeli jste už o černém česneku? Ne, nejedná se o nějaký samostatný druh. Černý česnek není shnilý, ale vzácný! Je to fermentovaný klasický bílý česnek, který dozrával tři až čtyři týdny ve speciálních nádobách při teplotě 60 stupňů Celsia. Proč?
Historie černého česneku se pojí především s asijskými zeměmi jako Tchaj-wan a Korea, odkud tento nápad pravděpodobně přišel a pocházejí odtud mnohé fermentované potraviny i pochoutky (např. korejské národní jídlo kimči). Zjistilo se, že v průběhu fermentace dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin, především známého alicinu, na stabilnější a pro organismus lépe vstřebatelné sloučeniny. Česnek kromě alicinu obsahuje další významné ve vodě rozpustné sirné sloučeniny v podobě velmi silných antioxidantů s 98% vstřebatelností. Za zmínku určitě stojí iv tucích rozpustné sirné sloučeniny, poté flavonoidy (přírodní látky s antioxidačními účinky) a minerály jako hořčík, vápník, fosfor či selen. Nejdůležitějšími složkami černého česneku jsou však právě zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty (tedy sirné sloučeniny).
Černý česnek (charakteristické tmavé zbarvení je následkem fermentace) má oproti běžnému česneku další velkou výhodu – fermentací se snižuje jeho výrazná, ostrá a štiplavá chuť. Jeho chuť je naopak nasládlá a konzistence šťavnatá a mazlavá. Nedráždí žaludek, a tak jej na rozdíl od běžného česneku mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na běžný česnek citliví.
Rozdíl v obsahu účinných látek v běžném a černém česneku je výrazný. V případě černého česneku je podíl některých látek mnohem vyšší. Černý česnek má význam zejména při snižování „špatného“ LDL-cholesterolu, což je blahodárné pro srdečně-cévní systém. Z tohoto hlediska snižuje také riziko vzniku hypertenze, a tím mnimalizuje riziko vzniku mozkové mrtvice a dalších onemocnění, která souvisí s vysokým krevním tlakem. Pozitivně ovlivňuje trávení, pomáhá chránit játra, má antibiotické vlastnosti, podporuje obranyschopnost organismu, snižuje příznaky astmatu a různých druhů alergií.
https://tipinfo.cz/jak-spravne-pecovat-o-sve-nohy/
https://multimagazin.cz/nekolik-duvodu-proc-se-rozhodnout-pro-vnejsi-stineni/
https://denikstyle.cz/cerna-barva-trikrat-jinak-jak-se-oblect-na-zimni-vecirek/