- Reklama -zprávy

Jak vyrobit zdravé dochucovadlo jídla: suroviny má doma každý

Date:

Share:

Dnes už v málokteré zahradě chybí užitkový bylinkový záhon. Z vlastní provenience se můžete průběžně zásobovat i zásluhou truhlíku na balkoně či podobločnici. Jednou z možností zpracování úrody je výroba domácího aromatického bylinkového octa. Vůbec to není složité stejně jako v případě bylinkového likéru či osvěžujícího přírodního neslazeného nápoje.
lihovém, dejte přednost vinnému nebo jablečnému. Dobrý pocit, novou zkušenost a naplňující aktivitu však nabudete, když si právě vinný či jablečný ocet také vyrobíte doma a následně ochutíte bylinkami. Na vinný stačí i běžný mok z révy, nemusíte obětovat láhev archivního bílého nebo červeného. Obsah nalijte do neprůhledné nádoby, ale s co největším přístupem kyslíku: jeho reakce s alkoholem podněcuje vznik kyseliny octové. Nádobu odložte na vyhřáté místo na dva týdny. Při nižší teplotě okolí jí dopřejte ještě pár dní kvašení navíc. Tekutinu přeceďte přes plátno nebo sítko, abyste se zbavili drobných nečistot a sedimentů, rozlijte do nádobek a uzavřete je.
Hliníku a zinku se vyhněte
Na jablečný ocet použijte čerstvou vymačkanou šťávu, čili nepřevařenou. Nechte ji kynout v neprůhledné i shora například kusem látky překryté nádobě, ne však hliníkové nebo zinkové. Proces urychlíte přidáním pár syrových těstovin, které na konci odstraníte. Odměnou já garance bio složky do salátů, dresinků, polévek či omáček. Samozřejmě, pokud jste zpracovali organicky vypěstovaná jablka.

Nezapomeňte na označení
Bylinky namočte do octového základu také zhruba na dva týdny. Mohou být čerstvě sklizeny i sušeny. Na litr octa je potřeba asi 150 gramů čerstvých, respektive dvě polévkové lžíce sušených. Výběr je na vás, výsledek bude tak či onak lahodný, přičemž vždy svá. Nadměrnou intenzitu vyřešte neochuceným octem nebo vodou. Úplně logicky se žádá připravit si celý arzenál specifických dochucovadel, nezapomeňte si je ve finále důkladně označit. Ve stylových lahvičkách poslouží také jako dekorace na kuchyňské poličce.

Přes experimenty k překvapením
Osvědčenými ingrediencemi do bylinkového octa jsou petrželka a celerová nať, rozmarýn, pažitka, meduňka. Bránit se však nemusíte ani pronikavějším přísadám typu cibule, feferonky, kopru. Zvolíte-li monotematický přístup, vyhnete se případnému zklamání z rozpačité chuti. Zároveň však platí, že bez experimentování s kombinacemi si odepřete šanci na příjemné překvapení. Oblíbený mix tvoří bazalka a česnek. Harmonická je však také souhra estragonu a tymiánu. Pokud vkládáte do octa k vyluhování celé části bylinek, ujistěte se, že jsou kompletně ponořeny, aby přetlačující kousky nezačaly plesnivět.

━ nové příběhy

Holotropní dýchání: Cesta k hlubšímu sebepoznání a uzdravení

Holotropní dýchání je technika, která se stala stále populárnější díky svému potenciálu pro hluboké sebepoznání a uzdravení. Tato metoda, vyvinutá Dr. Stanislavem Grofem, se...

Krásné vlasy každý den

Trápí vás roztřepené konečky? Pokud se vám hned nechce sahat po nůžkách, můžete zvolit méně radikální cestu. Stačí vlasům věnovat trochu času a dopřát...

Pohřební služba Helfi nabízí komplexní služby

Život je plný krásných okamžiků, ale bohužel jsou v něm i momenty, které nás dokážou hluboce zasáhnout. Patří sem především úmrtí. Každý se v...

Imunitní systém ve vašem těle

Imunitní systém není umístěn v jednom orgánu, ale nachází se v mnoha různých, aby jeho buňky mohly zasáhnout, jakmile to bude nutné. K důležitému centru imunitního systému...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...
- Komerční sdělení -pr článek